Spalvingas susitikimas su vaikiškų knygų kūrėja, iliustratore Renata Bee

Sunku įsivaizduoti gyvenimą be spalvų, jų grožio, įvairovės. Spalvos yra neatsiejama mūsų kasdienybės dalis. Jas sutinkame visur. O vasariškai šiltas, saulėtas, rudens trečiadienio rytas vaikų bibliotekoje „Žiburėlis“ buvo neįtikėtinai spalvingas, nes susitikti su antrokais iš M. Karkos pagrindinės mokyklos užsuko rašytoja, knygų iliustruotoja Renata Petkevičienė, slapyvardžiu Renata Bee.

Viešnia yra knygos „Spalvų namelis“ autorė, leidinio „Tapukas ir emocijų kuprinė“ iliustruotoja, kartu su dukra yra sukūrusi šešis knygiukus. Menininkės kūryba publikuota vaikų literatūros žurnale „Laimiukas“, ji yra prisidėjusi prie užduočių knygelių serijos „Žaidžiu profesijas“ gimimo.

Susitikimas prasidėjo pasakojimu, kaip gimsta knyga. Autorė teigė, kad ją įkvėpia kūrybai: knygos, gamta, kiti autoriai, pasivaikščiojimai, kelionės, tapyba, vaikai…

Viešnia teiravosi susirinkusiųjų, kuo skiriasi autorius nuo iliustratoriaus, ar eskizas nuo iliustracijos, kas atsitinka susimaišius tam tikroms spalvoms… Mokiniams buvo itin įdomu stebėti vaizdo įrašą, kuriame Renata Bee piešia interaktyvius savo knygų herojus, naudodama „Photoshop“ programą.

Antroji – smagioji susitikimo dalis buvo skirta spalvotai saviraiškai. Viešnia vaikus pakvietė į spalvų pasaulį, kurį sukūrė ir įkurdino savo knygoje. Istorija apie tris spalvas, pažinimo džiaugsmą ir draugystę –„Spalvų namelis“ – buvo pristatyta kūrybinių dirbtuvių metu.

Vaikai sužinojo, kas nutinka, kai spalvos susidraugauja, susipažino su pirminėmis ir išvestinėmis spalvomis, o tuomet pravėrė duris į stebuklingą spalvų pasaulį.

Autorė, įvardijo tris knygos personažus – raudoną, geltoną ir mėlyną spalvas, apibūdino jų savybes (geltona spalva yra pozityvi ir linksma, raudona – gražuolė, mėgstanti skaniai pavalgyti, mėlyna – rami, svajotoja), davė vaikams užduotį. Jiems reikėjo išsirinkti vieną iš minėtų pagrindinių spalvų ir nupiešti savo sumanytą personažą, kuris atitiktų tai spalvai būdingą emociją.

Edukacijos metu mokiniai išlaisvino savo kūrybiškumą ir leidosi į spalvotus personažų kūrimo nuotykius. Kiekvienas stengėsi kuo geriau nupiešti emocingą personažą, panaudojant įvairias detales, aplinką, perteikti spalvai charakteringą išraišką. Taip linija po linijos, detalė po detalės, smalsūs ir kūrybingi antrokai sukūrė šūsnį spalvotų unikalių ir įdomių darbų.

Štai taip laisvai, linksmai ir kūrybingai praėjo šis spalvingas susitikimas ir pažintis su Renata Bee.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui