Biblioteka įsiliejo į  šventinį meno siautulį 

Kaip ir kasmet, rugsėjo pirmąjį savaitgalį įsisiūbavo bene įspūdingiausia ir linksmiausia šventė mieste, suburianti ne tik gyventojus, bet ir atvykėlius iš svetur – 521-asis Panevėžio gimtadienis.

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos kolektyvas šeštadienį džiugiai įsiliejo į šventinę programą „Panevėžys meno ritmu!“. Kvietėme panevėžiečius bei miesto svečius susitikti Laisvės aikštėje įsikūrusiame muzikos, spalvų ir veiklų kupiname bibliotekos kampelyje. Čia laukė penkios skirtingos pramogos visai šeimai, kviečiančios išbandyti, kurti, pažinti, mąstyti…

Kiekvienas norintis galėjo susikurti savo originalų aksesuarą – spalvingą ženkliuką, tokį, kokio neturės niekas kitas. Ženkliuko dizainą dirbtuvių dalyviai kūrė, pasirenkant vaizdą iš jau paruoštų paveikslėlių atvaizdų, tuomet spalvino ar dekoravo. Smagų kūrybinį procesą užbaigė vienas stiprus ženkliukų gaminimo aparato paspaudimas.

Kvietėme išbandyti užsiėmimą intriguojančiu pavadinimu – „Kaip segiojasi?“. Dalis Smėlynės bibliotekoje sėkmingai veikiančio sagų banko „indėlių“ buvo panaudoti  spalvingoms ir ryškioms kūrybinėms dirbtuvėms. Iš įvairiausių dydžių, formų ir spalvų sagų užsiėmimo dalyviai pasigamino po išskirtinį šventinį atviruką ar dekoravo knygos skirtuką. Ši veikla visus kaip reikiant įtraukė: prie jų stabtelėjo ir patys jauniausi, ir vyresni panevėžiečiai.

Net 100 šventės svečių panoro išbandyti savo žinias apie gimtąją miestą, spręsdami kryžiažodį „Panevėžys meno ritmu“. Kryžiažodyje sugulė 20 klausimų apie Panevėžio krašto praeities ir dabarties kūrėjus: iškilias kultūros ir meno asmenybes, mieste veikiančias įmones, įstaigas, vykstančius populiarius renginius. Trys teisingai išsprendę, iš spalvotuose langeliuose esančių raidžių sudėję atsakymą bei iki rugsėjo 20 d. pateikę Viešajai bibliotekai (Kniaudiškių g. 34), bus apdovanoti prizais.

Panevėžiečiai ir miesto svečiai noriai dėliojo dėlionę-kubą su įvairiais pasirinktais Panevėžio miesto vaizdais: Senvagės ir Laisvės aikštės fontanais, malūnu, Šv. Trejybės bažnyčia, J. Masiulio knygynu, Parko g. parko tiltu. Užduotis nebuvo tokia lengva, kaip galėjo pasirodyti iš pradžių. Teisingai surinkti ir sustatyti 9 didžiulius kubus reikėjo ne tik dėmesingumo, bet ir vikrumo, dėliojant itin dideles detales.

Susirinkusiųjų laukė dar viena atrakcija – laimės ratas „Pabiro raidės“. Jame buvo paslėpta 12 žinomų miesto asmenybių, aplinkos objektų. Žaidžiantieji buvo nusiteikę azartiškai ir spėliojo ne tik išsuktą vieną žodį, bet norėjo sužinoti likusius. Vieniems tai buvo vienas juokas, kitiems prireikė užuominų. Teisingai atsakiusiųjų laukė siurprizai.

Džiaugiamės, kad susidomėjimo bibliotekos veiklomis netrūko. Pradžioje smalsiai dirsčioję, nedrąsiai stebėję, ką gi siūlo bibliotekos darbuotojos, vėliau šalia mūsų erdvės praeiviai traukė būriais. Vieni norėjo aktyviai dalyvauti,  kiti tiesiog pasišnekučiuoti, treti nusifotografuoti su pasigamintu rankdarbiu ar šalia sėkmingai sudėtos dėlionės, taip pat ir prie bibliotekos erdvę puošusių įspūdingų vėjyje plazdančių paukščių (autorė – dailininkė Asta Radvenskienė).

Bibliotekos duotas pažadas, kad nuobodžiauti neteks ir veiklos pas mus atras kiekvienas – nuo mažiausio iki vyriausio – buvo įvykdytas su kaupu. Kartu su mumis šventė ne tik panevėžiečiai, bet ir miesto svečiai, šeimomis ir po vieną, tiek jauni, tiek ir vyresni dalyviai. Įsiliejome į meno šventinį šurmulį, kartu sukurdami šventę savo miestui. Suskaičiavome, jog per kelias valandas bibliotekos organizuotuose veiklose sudalyvavo apie 500 dalyvių.

Vakare bibliotekos kolektyvas nepraleido galimybės reprezentuoti savo įstaigą viename gražiausių šventės akcentų – miesto gatvėmis žygiuojančia šventine eisena. Mojuodami stilizuotais ryškiai mėlynais paukščiais, pasipuošę baltai mėlynais rūbais, nešini vėliava ir užrašu, žygiavome į Laisvės aikštę ir stebintiems dovanojome poetės E. Mezginaitės eiles bei gerą nuotaiką.

Nors Panevėžio gimtadienio šventinis savaitgalis baigėsi, kviečiame aplankyti šiai progai dedikuotas, miesto bibliotekose eksponuojamas įvairias meno parodas: tapybos darbų parodą iš asmeninės tapytojų Romualdos Zoltnerienės ir Zigfrido Zoltnerio kolekcijos „Panevėžio istorija paveikslų drobėse” Smėlynės bibliotekoje (Smėlynės g. 49), Dominykos Grigaitės kūrybinių darbų parodą ,,Atvirlaiškiai Panevėžiui“ bibliotekoje ,,Šaltinėlis“ (Respublikos g. 26/2), tautodailininkės Lidijos Dailidėnienės jubiliejines tapybos darbų parodas „Gėlės mano miestui“ bei „Mano miestui“ Vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ (Kniaudiškių g. 38) ir Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34), virtualią parodą „12 dovanų miestui“ bibliotekos tinklalapyje https://www.panbiblioteka.lt/virtualios-parodos/panevezys-dovana-pasauliui/.