Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ Panevėžio kalėjime

Kartu su vasara prabėgo ir tradicinis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Šiose skaitymo varžytuvėse aktyviai dalyvavo ir Panevėžio kalėjimo skaitytojų klubo narės. Iššūkio metu dalyvės perskaitė po penkias knygas, atitinkančias organizatorių pateiktas penkias užduotis. Atlikdamos skaitymo užduotis moterys noriai naudojosi  ir skaitymo iššūkio ambasadorių pateiktomis skaitymo rekomendacijomis.

Panevėžio regiono skaitymo iššūkio koordinatorė Šarūnė Leikienė ir iššūkio iniciatorė Panevėžio kalėjime Lina Dubauskienė iš Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos lankėsi įkalinimo įstaigoje, kad asmeniškai pasveikintų ir apdovanotų skaitymo iššūkio dalyves. Moterims buvo įteikti diplomai ir simbolinės dovanėlės. Šiltas ir atviras susitikimas, kurio metu kalbėjomės apie skaitomas knygas, mėgstamą literatūros žanrą ir pan., dar labiau sustiprino bendruomenės ryšį bei skatino neapleisti skaitymo.

Skaitymas šioms moterims tapo ne tik pramoga, bet ir emocine atrama, padedančia įveikti kasdienes problemas bei surasti išeitis iš keblių gyvenimo situacijų. „Skaitymas padeda atitraukti mintis nuo supančių problemų, prablaško, padeda užsimiršti“, – sakė viena iš iššūkio dalyvių. Skaitydamos apie knygų herojus, susiduriančius su panašiomis situacijomis, jos galėjo ieškoti atsakymų ir savo asmeninėms dilemoms spręsti. Pokalbio metu paaiškėjo, kad kalėjimo gyventojos renkasi labai įvairias knygas – nuo istorinių ir biografinių iki romanų, kurie, rodos, leidžia nors trumpam pabėgti iš kasdienybės.

Šarūnė Leikienė atkreipė dėmesį į skaitymo teikiamą naudą ne tik emociniam stabilumui, bet ir asmeniniam tobulėjimui: „Skaitant istorines, biografines knygas plečiamas akiratis, didėja išsilavinimas.“ Tokia literatūra praturtina moterų žinias ir suteikia galimybę mąstyti giliau apie istorinius įvykius ir žmones, kurie formavo pasaulį, kuriame jos gyvena.

Ši iniciatyva dar kartą parodo, kad knygos gali keisti gyvenimus, nepriklausomai nuo to, kur esame – laisvėje ar už kalėjimo sienų.

 „Kaip reikalingi tokie susitikimai, kai gali tiesiog kalbėti ir būti išklausytas. Paprasti ir nuoširdūs pokalbiai, kad pasijustum matomas ir vertingas“, sako Šarūnė Leikienė.

Šarūnė Leikienė,
Panevėžio regiono skaitymo iššūkio koordinatorė

Lina Dubauskienė,
Šiaurinės bibliotekos vedėja