Istorijų kūrimo dirbtuvės su Dainiumi Šukiu

Spalio 17 d. spalvingu, rudens nudažytu taku į biblioteką „Židinys“ atskubėjo būrys pradinukų iš „Vilties“ bei „Žemynos“ progimnazijų. Ši diena tapo ypatingu įvykiu jauniesiems skaitytojams, nes į svečius atvyko vaikų rašytojas, dailininkas, iliustratorius Dainius Šukys.

Autorius yra žinomas dėl savo nuotaikingų ir išradingais pavadinimais stebinančių, paties iliustruotų ir parašytų knygų vaikams, tokių kaip „Blynų slibinas“, „Skaniausias vaikas“, „Jei sliekas būtų paukštis“, „Ežys, kuris mylėjo slapta“, „Karališkas vanduo“, „Gimtadienis be torto“, „Svajonių kalnas“ ir kitų… Jo istorijų herojai – paprasti, netobuli, įvairių trūkumų turintys gyvūnai, patenkantys į kasdienes situacijas ir išradingai sprendžiantys problemas.

Kūrėjas prisistatė kaip dailininkas, kuriam nepatinka piešti princeses, tad jis nusprendęs kurti ir iliustruoti savo pasakas, kurių per pastarąjį dešimtmetį parašė aštuonias, o iliustravo daugiau nei dvidešimt. D. Šukio šmaikščios, gražiai iliustruotos knygos sulaukė didelio vaikų dėmesio ne tik Lietuvoje, jo knygos išleistos ir anglų, prancūzų, latvių kalbomis.

Humoro jausmo ir fantazijos nestokojantis rašytojas susitikimą pradėjo pasakodamas šmaikščią istoriją apie savo draugą katiną, kuris labai norėjo patekti į mokyklą, bet nebuvo įleistas. Ši istorija netrukus buvo itin vizualizuota: lentoje D. Šukys piešė mimikas keičiantį katiną ir toliau kūrė nuotaikingą pasakojimą apie jo beprotiškai smagius nuotykius.

D. Šukys mokiniams papasakojo apie savo pomėgį skaityti, smagią vaikystę, mokyklą, močiutę, kuri skaitė „baisias“ pasakas ir kepė pačius skaniausius blynus.

Vėliau visi kartu žaidė interaktyvų, pagrįstą paveikslėlio metodu, žaidimą, skatinantį vaizduotę ir kūrybiškumą. Naudodami autoriaus atsivežtas korteles su įvairiais simboliais bei gyvūnų paveikslėlius, dėliojo juos ant magnetinės lentos, kūrė smagius dialogus ir pasakojo įvairias linksmas improvizuotas istorijas.

Žaismingas ir kūrybiškas susitikimas baigėsi klausimais, šiltais pokalbiais, bendromis nuotraukomis bei autografų dalijimu. Atsisveikindamas svečias palinkėjo vaikams atrasti skaitymo džiaugsmą.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui