Paskaita „Fermentacijos paslaptys“ Viešojoje bibliotekoje

Nors vasaros karštis gąsdino, vis dėlto šių metų vaisių, daržovių derliumi gali pasigirti dažnas mėgėjas daržininkas, nes yra iš ko prisiruošti įvairiausių atsargų žiemai.

Spalio 10 dieną Viešojoje bibliotekoje vyko paskaita-diskusija „Fermentacijos paslaptys“.

Susitikimo svečias Kupiškio kultūros centro Alizavos padalinio edukatorius Danielius Petrošius fermentacijos procesu susidomėjo atsitiktinai, išgirdęs apie amerikiečių maisto apžvalgininko Sandor Ellix Katz knygą „Fermentavimo menas“.

Sudomino ir fermentacijos, arba paprastai tariant, rauginimo paveiktų produktų nauda – jie lengviau virškinami, yra puikus vitaminų B, C ir gerųjų bakterijų šaltinis, idealiai tinka veganiškai mitybai. Taip pat tai natūralus būdas realizuoti gausų rudens gėrybių derlių, nes rauginti galima daržoves, vaisius, uogas ir grybus, taip pat gaminti įvarius gėrimus: kambuchą, imbierinį limonadą, duonos girą, actą. „Be to, toks būdas tinka ir mėgstantiems atrasti naują skonį, besidomintiems sveika mityba“, – tikino edukatorius.

Fermentuotas maistas – tai probiotikais (gerosiomis bakterijomis) praturtintas maistas, kuriame laktofermentacijos proceso metu maiste esančiu cukrumi ir krakmolu besimaitinančios natūralios bakterijos sukuria pieno rūgštį.

Žmonės, siekdami ilgiau išlaikyti maistą, jį fermentavo jau nuo senų senovės. Tyrimais patvirtinta, kad fermentuoto, gerosiomis bakterijomis praturtinto maisto vartojimas pagerina virškinimą, bendrą žmogaus sveikatą, stiprina imunitetą ir padeda išvengti kai kurių chroniškų ligų. Deja, nuolat tobulėjant maisto paruošimo technologijoms, laiko patikrintas maisto fermentavimas buvo primirštas. Danielius Petrošius susirinkusiems žiūrovams pasakojo, kad svarbiausia ne tik higiena virtuvėje bet ir pats proceso stebėjimas ir ragavimas, labai svarbu, kad užraugti produktai nepajustų patalpų temperatūrų šuolių, todėl užraugus patariama laikyti vėsiai, rūsyje, šaldytuve ar net šulinyje, taip pat labai svarbu, kad užraugti produktai būtų pakankamai apsemti skysčiu. Reikia stebėti, kad nepelytų, nes pelėsis gali būti pavojingas sveikatai.

O kokia paskaita be ragavimo? Ragavome Danieliaus kimči – aštroką azijiečių virtuvės fermentuotų kopūstų patiekalą, šiek tiek panašų į raugintus kopūstus. Ragavome imbierinio gėrimo, obuolių acto, užtepėlės.

Į paskaitą gausiai susirinkę žiūrovai turėjo įvairių klausimų edukatoriui apie produktų rauginimą, raugo, obuolių acto pasigaminimą ir kt. Dėkojame svečiui už prasmingą renginį ir šiltai sukurtą atmosferą renginio metu.

Audronė Dzedravičienė,
vyresn. bibliotekininkė