Originalios sagių gamybos dirbtuvės

Panevėžio Elenos Mezginaitės Smėlynės bibliotekos bendruomenė garsėja savo kūrybingumu. Dar vienas kūrybiško požiūrio į paprastus dalykus pavyzdys – bibliotekos šiemet įkurtas sagų bankas, kurio indėliai – įvairiausių stilių, dydžių, formų, spalvų, laikotarpių, plastikinės, medžiaginės, medinės, metalinės, keramikinės, su kojelėmis ir be jų, išskirtinės, priminančios meno dirbinius, sagos, atkeliaujančios čia ne tik iš Panevėžio, bet ir iš visos Lietuvos. Sagų bankas toks populiarus, kad darbuotojos indėlius matuoja nebe vienetais, o litrais, kurių sukaupta per 100.

Perpildžiusi sagų banko atsargas, pirmąjį spalio antradienį, biblioteka kvietė panevėžietes į kūrybines dirbtuves. Net nepagalvotum, kad sagos, labai buitiškas daiktas, gali atlikti ir kitas funkcijas. Tuo netruko įsitikinti į biblioteką užsukusieji.

Vytauto Mikalausko menų gimnazijos dailės mokytoja metodininkė Asta Mincytė čia vedė užsiėmimą, kurių metu kiekviena užsiėmimo dalyvė iš paprasčiausių medžiagų, tokių kaip sagos ir odos atraižos, galėjo sukurti išskirtinį aksesuarą – originalią sagę.

Nekantriai, su dideliu užsidegimu, susirinkusieji nėrė į tvarų kūrybinį užsiėmimą, kurio metu išlaisvino savo kūrybiškumą ir smagiai eksperimentavo. O mokytoja A. Mincytė žingsnis po žingsnio padėjo įgyvendinti moterų kūrybinius sumanymus, mokė įvairių gudrybių, kaip pasigaminti akį traukiantį, unikalų stiliaus paįvairinimo akcentą – sagę.

Apsibrėžusios kartono gabalėlyje norimos sagės formą, dalyvės išsirinko vieną didelę pagrindinę ir kelias mažesnes sagas. Tuomet ištepė kartoną ir odą klijais, suteikė formą, klostavo odą. Vėliau pritvirtino užsegimą ir pasitelkus vaizduotę, panaudojant įvairių formų sagas, kūrybiškai grupuojant spalvas pagal dydį, spalvas, dekoravo ir akrilu padengė sages. 

Dirbtuvėse laikas prabėgo itin smagiai: jaukiai besišnekučiuojant ir kuriant. Dalyvės gavo ne tik naujų žinių, įdomiai dar kartą panaudojo sagas, bet ir smagiai ir nuotaikingai praleido laiką. Užsiėmimo metu, saga prie sagos, moterys pasigamino daugiau nei dešimt originalių papuošalų.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui